logo_uszonap_piros

A Szuperinfó 24 órás Úszónapról röviden:

A Soproni Szuperinfó számára mindig is nagyon fontos feladat volt a jó hírnév megtartása és annak erősítése. A tulajdonosok már a cég indulásakor felismerték a marketing fontosságát, úttörő módon foglakoztak a PR-rel.

Ennek érdekében a kezdetektől fogva rendezvények szervezésével is foglalkoztak. Ezek közül emelkedik ki az 1992 óta rendszeresen megrendezett Szuperinfó 24 órás Úszónap.

Az akkori tulajdonosok, Juhász Etelka és Juhász Attila 1992 tavaszára a lap ügyfelei támogatásával és lelkes fiatal csapattal megerősítve hozzáfogtak a soproni tömegsport történetének egyik legizgalmasabb versenyének megszervezéséhez.

Egy egri kezdeményezés nyomán, mely egy 100 órás, nyitott uszodában megrendezett sikertelen verseny volt, reális alapokra helyezett ötlettel keresik meg az egyik soproni kisbolt tulajdonosát.

A szponzor felkérése az első időkben még a rendezvény költségterheinek megosztását célozta.

Akkor a szervezők úgy gondolták, hogy a versenykiírás nyomán néhány lelkes sportolót tudnak megnyerni, és várhatóan a 8 rendelkezésre álló sávot, talán ki tudják használni. Az eredmény felülmúlt minden várakozást. Már az első versenyre 16 csapat jelentkezett így a sávokat meg kellett osztani. Fantasztikus volt a soproniak lelkesedése, és az is azonnal látszott, hogy a verseny meghirdetése nagy hiányt pótol a soproni tömegsport életben.

Mivel csapatversenyről van szó nagy segítséget jelentett, hogy a versenyfelhívást elsőként általános és középiskoláknak küldték, ahol testnevelő tanárok toborozták a csapatokat. Mivel ez az ötlet és a verseny megszervezése annyira egyedi volt, csak saját erőkre és az ismerősök, illetve hirdető partnerek lelkesedésére számíthattak.

Akkoriban a város és a sportélet vezetői nem vették komolyan a rendezvényt. Afféle hóbortos próbálkozásra számítottak. A soproni sportvezetés sokáig csak külső megfigyelőként szemlélte a versenyt. Több év is kellett ahhoz, hogy a hajdani résztvevőkből majdani döntéshozóvá váló fiatalok társadalmilag is a rendezvény mellé álljanak.

Az úszósportot szerető emberekből álló csapatok már nem csak Sopronból érkeztek, hanem az ország minden részéről, sőt külföldi résztvevőket is üdvözölhettünk a versenyben. 21 éven át töltötték meg lelkes úszók 24 órán át kitartó küzdéssel és vidámsággal a  soproni Csik Ferenc uszodát.

A Szuperinfó 24 órás Úszónapok sorozata 2013-ban megszakadt. Nem a szervezők és a résztvevők lelkesedése vagy az érdeklődése fogyott el …

Archívum és fotók: www.uszonap.hu

Wallner Andrea és Szabadvári Imre a Szuperinfó 24 órás Úszónap főszervezői